Andere omwonenden: stop traineren verbouwing Galvanischool

22 September 2020, 09:10 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het is een situatie die eigenlijk wel een mooi beeld geeft van wat er allemaal komt kijken bij de verbouwing van een door iedereen gewenste en opgehemelde school. Van met welke belangen ook een gemeente rekening dient te houden voordat er uiteindelijk na ampel beraad een besluit wordt genomen, maar ook van dat een besluit dan wel een besluit is, maar dat het niet betekent dat het besluit dan ook daadwerkelijk gewoon wordt uitgevoerd.

Het betreft de gewenste verbouwing van de Galvanischool in Duinoord. Een verbouwing van de 100 jaar oude school die al jaren aan de gang is, door onder meer een faillissement van de aannemer stil lag, en die het gebouw gereed moet maken voor de 500 kinderen van wie de ouders graag willen dat zij op de gewilde school les krijgen. Die 500 zijn er veel meer dan de 400 kinderen die in het 'oude' gebouw les kregen. 

En dat is tegen het zere been van een groep omwonenden die naar de Raad van State stapte om te voorkomen dat er inderdaad een school komt van 500 leerlingen. Het zou namelijk een veels te grote belasting voor de buurt betekenen om bijvoorbeeld die 500 kinderen met auto en fiets te ontvangen. De straten zouden het verkeer noch het plaatsen van de vervoersmiddelen aan kunnen. Dus stop er mee, vragen die omwonenden de Raad van State.

Maar er is nu een andere groep betrokken omwonenden die de actie van hun buurtgenoten weer helemaal niets vindt. Zij treden deze week naar buiten als het buurtcomité ‘Galvani Vooruit. Nu!. Zij zijn het niet eens met wat zij noemen een 'aantal procederende buurtgenoten dat elk middel aangrijpt om de verbouwing te traineren'. 

Zij wijzen er nu op dat de school al tweeëneenhalf jaar een bouwplaats is, en willen dat de nieuwe aannemer de verbouwing van de school wel zo snel mogelijk gaat afronden. De huidige situatie is volgens hen niet alleen rampzalig voor honderden ouders en kinderen van de school, maar ook schadelijk voor de buurt.

“De Galvanischool is het kloppend hart van deze wijk. Althans, dat was het”, zegt het comité. “In plaats van een levendige leer-én speelplek voor alle kinderen uit de buurt, moeten we nu al jaren doen met een steeds verder verloederende bouwput.”

Het comité wijst er ook op dat de kinderen van de Galvanischool nu les krijgen op een tijdelijke locatie, ver buiten de buurt, en daardoor elke dag een gevaarlijke route moeten afleggen. Kinderopvangorganisaties die vroeger met de kinderen konden lopen, moeten nu taxi’s inhuren om kinderen van school af te halen.

Het nieuwe buurtcomité wil samen met de school en de gemeente oplossingen vinden voor de overlast die sommige buurtgenoten ervaren, bijvoorbeeld van het autoverkeer. Het inrichten van een schoolstraat is bijvoorbeeld een idee: een straat die tijdens het halen en brengen van kinderen is afgezet voor autoverkeer. Want wat waarschijnlijk alle betrokkenen, alle comités willen is dat de Galvanischool ook de komende honderd jaar verbonden blijft met de buurt. "Niemand is gebaat bij een bouwput waar nog jaren niets gebeurt", aldus het nieuwe comité.

De Raad van State doet op korte termijn uitspraak in het verzoek  van de andere buurtbewoners de bouwvergunning te schorsen.

 


.